Billede af kvinde, som er i gang med at oplade sin elbil. Hun har fundet den bedste ladeløsning til sin elbil.

Find den bedste ladeløsning til din elbil

Når du kører elbil, er du nødt til at tage stilling til, hvordan du vil oplade din bil. Der findes flere forskellige ladeløsninger, som du kan læse om her.

Modtag op til tre tilbud på ladestandere

Billede af Anne Cathrine Rask

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Sidst opdateret: 29/04-2024
Oversigt

Hvilken ladeløsning, der passer bedst til dig, afhænger af en række forhold. Du skal eksempelvis forholde dig til dit kørselsbehov, lademønster, økonomi og muligheden for at få installeret en ladeboks ved din egen bolig.

Få tilbud på lader til elbil

Forskellige ladeløsninger til din elbil

Først og fremmest er det en fordel at vide, hvilke typer af ladeløsninger, du kan vælge mellem. Generelt skelner man mellem fire forskellige muligheder for opladning af elbiler:

Du skal tage stilling til, om du vil oplade din elbil hjemme eller på farten – eller om du vil blande de forskellige ladeløsninger for at dække dit behov.

Opladning hjemme med ladeboks og serviceabonnement

Mange elbilejere kommer frem til beslutningen om at få installeret en ladeboks ved deres bolig. På den måde kan du nemt oplade din elbil hjemme – og så er det oftest den billigste ladeløsning.

Læs mere

Inden du kan komme i gang med at oplade din elbil derhjemme, skal du dog beslutte dig for, om du vil eje eller leje din ladeboks. Som regel er udbetalingen en del højere, hvis du vil eje ladeboksen sammenlignet med prisen på leje.

Efterfølgende er den månedlige ydelse dog højere ved leje af ladeboksen. Du kan læse mere om forskellen på at eje og leje her.

Hvis du vælger denne ladeløsning, betaler du typisk for strømmen til din elbil gennem din elregning. Dermed gælder elprisen i din elaftale også for opladningen af din elbil.

I Danmark skelner man typisk mellem to elaftaler:

  • Elaftale med variabel pris.
  • Elaftale med fast pris.

Det kan være en fordel at have en variabel elaftale, hvis du eksempelvis lader din elbil om natten, hvor elpriserne som regel er billigst. Vælger du en elaftale med fast pris, betaler du den samme pris pr. kWh hele døgnet.

Med et abonnement på en serviceaftale hos din ladeoperatør, kan du få elafgiftsrefusion. Det vil sige, at du kan få refunderet dele af elafgiften for den strøm, du bruger på at oplade din elbil.

Det er kun en mulighed, hvis du ikke i forvejen får refusion på grund af eksempelvis et solcelleanlæg.

Du kan læse mere om refusion af elafgiften og opladning af din elbil her.

Indhent tilbud på en ny ladestander nu

Opladning hjemme med ladeboks uden serviceabonnement

Du kan også vælge at lade din elbil ved din bolig uden et serviceabonnement. Ligesom med den ovenstående ladeløsning betaler du den samme kWh-pris for opladning af din elbil som din husstands resterende elforbrug.

Uden et serviceabonnement til din ladeboks kan du ikke få refusion af elafgiften. Det kræver, at din ladeoperatør søger om refusion for dig, da du ikke kan søge om elafgiftsrefusion for opladning af din elbil som privatperson.

Læs også

Det kan være en fordel at undlade at tegne et abonnement på en serviceaftale, hvis du i forvejen får refusion på grund af eksempelvis elopvarmet bolig eller et solcelleanlæg. Det er nemlig kun muligt at få refusion for ét enkelt forhold.

Hvis dit kørselsforbrug er lavt, er det også en god ide at overveje, om du skal have et serviceabonnement. I det tilfælde er det ikke sikkert, at det kan betale sig med et abonnement til en serviceaftale i forhold til de månedlige omkostninger.

Få flere tilbud på lader til elbil og sammenlign priser

Opladning på offentlige ladestandere

Typisk vil det være den billigste løsning at oplade elbilen hjemme, men det er ikke altid, at det er muligt at få installeret en ladestander ved boligen.

Hvis ikke det er muligt for dig at lade hjemme, kan du benytte det offentligt tilgængelige ladenetværk i Danmark. Du finder typisk de offentlige ladestandere i byer, langs motorvejene og ved større parkeringspladser.

Det er forskelligt, hvad det koster at oplade på farten. Priserne pr. kWh skifter hele tiden og afhænger af udviklingen på elmarkedet. Typisk vil kWh-prisen fremgå på ladestanderen.

Du kan som regel betale for opladningen direkte ved ladestanderen med betalingskort, en ladebrik eller ved at bruge ladeoperatørens digitale platform.

Du kan også vælge at købe et abonnement til en ladeoperatør. Typisk giver et abonnement nogle medlemsfordele som eksempelvis rabat ved opladning, når du lader på deres offentlige ladestandere.

Læs også

Du behøver ikke at være kunde ved flere forskellige ladeoperatører for at lade ude. Siden 2021 har mange af de danske operatører nemlig åbnet deres ladenetværk.

Det betyder, at du kan bruge ladestanderne uden at være kunde hos ladeoperatøren, der ejer standeren.

Mange steder i landet kan du finde hurtigladere og lynladere. Oftest er disse typer ladestandere en del dyrere at benytte, da prisen pr. kWh er højere end på almindelige ladestandere. Til gengæld for den høje pris kan du spare meget tid på opladningen.

Modtag flere tilbud på ladestandere her

Opladning via ladeabonnement

Den sidste ladeløsning til elbiler er opladning med et ladeabonnement. Opladningen af din elbil kan typisk både foregå på operatørens offentlige ladestander eller med en ladeboks hjemme, som du lejer af operatøren.

Hvis du vælger opladning gennem et ladeabonnement, køber du et abonnement hos en ladeopeatør.

Det vil sige, at du betaler en månedlig ydelse, der giver dig fri opladning på operatørens netværk af ladestandere eller gennem en lejet ladeboks ved din bolig.

Hvis du ikke kan få installeret en ladestander ved din bolig, er det kun ved den specifikke operatør, du kan oplade din elbil uden afregning. Dermed er du låst til en enkelt operatør med denne type ladeløsning.

Du kan dog stadig oplade din elbil ved andre offentlige ladestandere, men så skal du betale den kWh-pris, som typisk vil fremgå på ladestanderen.

Denne type ladeløsning kan være en fordel for dig, hvis du kører meget og primært oplader på farten, eller hvis du ikke kan få installeret en ladeboks hjemme.

Få tilbud på lader til elbilen her