Billede af kvinde, der skal til at oplade sin elbil. Hvad mon det koster?

Hvad koster det at oplade en elbil?

Det er forskelligt, hvor meget det koster at lade en elbil. Det afhænger blandt andet af, hvilken ladeløsning du vælger. Få eksempler på prisen for en opladning hjemme og prisen for opladning på offentlige ladestandere.

Modtag tilbud på ladestander her

Billede af Anne Cathrine Rask

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Sidst opdateret: 29/04-2024
RESUMÉ

Den korte version

  • Opladning af elbil hjemme koster typisk mellem 0,5 kr. og 6 kr. pr. kWh, og det er ofte billigere at lade hjemme end på offentlige ladestandere.
  • Offentlig opladning kan variere mellem 3 kr. og 6 kr. pr. kWh, mens hurtigladning og lynladning kan koste op til 8 kr. pr. kWh.
  • Refusion af elafgift kan reducere omkostningerne ved hjemmeopladning, men gratis opladning er stort set udfaset i Danmark.
Oversigt

Prisen for at oplade din elbil kan svinge utroligt meget, alt efter hvilken ladeløsning du vælger. Generelt er det billigere at oplade på en ladestander derhjemme sammenlignet med prisen på en opladning på en offentligt ladestander – især hvis det er en hurtiglader eller lynlader.

Det er svært at sige noget helt konkret omkring priserne på opladning. Omkostningerne afhænger nemlig blandt andet af, hvordan du oplader din elbil, hvilket batteri din elbil har, elprisen pr. kWh og de aktuelle vejrforhold. Typisk er det dog den billigste løsning at oplade elbilen derhjemme med en ladeboks.

Her kan du læse en række eksempler på ladepriser. Det er dog vigtigt at have in mente, at eksemplerne er lavet på baggrund af forestillede priser på kWh, og derfor ikke nødvendigvis kan overføres 1:1 til din hverdag.

Få tilbud på en ny ladestander

Hvad koster det at oplade en elbil hjemme?

Det er forskelligt, hvad prisen er for en hjemmeopladning af en elbil. Der er en række faktorer, som påvirker prisen for en opladning, såsom din elaftale og de aktuelle elpriser, din ladeløsning samt hvilken elbil, du har og batteriets kapacitet.

Elbilers batterikapacitet

Det er forskelligt, hvor stor en batterikapacitet en elbil har. Elbiler inddeles typisk i tre kategorier:

  • En mindre elbil har typisk en kapacitet på omkring 45 kWh.
  • En familiebil har en lidt større batterikapacitet på ca. 65 kWh.
  • En større elbil har en kapacitet på omkring 90 kWh.

For at udregne, hvad det koster at oplade din elbil hjemme, tager du din elpris inklusiv afgifter, abonnement og skatter, og ganger det med bilens batterikapacitet.

De fleste elbiler har en batterikapacitet mellem 45-100 kWh.

Prisen for en kWh skifter hele tiden og svinger typisk mellem 0,5 kr. til 6 kr. I det følgende regnestykke tager vi udgangspunkt i en kWh-pris på 3 kr.

Regneeksempel på hjemmeladning

Hvis din elbil har en kapacitet på 65 kWh, elprisen er 3 kr., og du skal lade et afladt batteri helt op, kan udregningen se ud som følgende:

65 kWh x 3 kr. = 195 kr. for et fuldt opladet batteri.

For at få et overblik over prisen på opladning, skal du kende din elaftale:

  • Hvis du har en elaftale med fast pris, bliver prisen pr. kWh typisk fastsat i tre måneder ad gangen. Det betyder, at du betaler den samme pris pr. kWh døgnet rundet.
  • Har du derimod en elaftale med variabel pris, skifter prisen pr. kWh time for time. Det kan være en fordel, da elpriserne typisk er billigere om natten, hvor du kan oplade din elbil og spare penge.

Opladning af elbil: Vælg billig strøm og spar penge

Læs mere

Flere og flere udbydere af ladestandere har udviklet en digital platform, hvor du kan tilpasse opladningen af din elbil. Med appen kan du typisk indstille din ladestander til at oplade i et bestemt tidsrum, eksempelvis når strømpriserne er lavest om natten.

Indhent tilbud på en ny lader til elbilen

Få refusion af elafgift, når du oplader din elbil

Du kan få refusion af elafgiften, hvis du oplader din elbil med en ladestander derhjemme. Du kan få elafgiftsrefusion på den del af dit elforbrug, der går til opladningen af din elbil.

Du kan ikke få refusion af elafgiften for den strøm, du bruger på at oplade din elbil, hvis du allerede får refusion på grund af eksempelvis en varmepumpe. Det kræver også, at du har en serviceaftale på din ladestander, for at udbyderen tilbagebetaler refusionen til dig.

Ved du, hvordan refusion af elafgift fungerer?

Læs mere

Derudover skal du være opmærksom på, at refusion af elafgiften afhænger af, hvilken ladeudbyder du har. Hvis din ladeudbyder også er dit elselskab, kan du som regel få fuld refusion.

Du får derimod kun tilbagebetalt dele af elafgiften, hvis din ladestander er købt hos en anden udbyder end dit elselskab. Refusionsbeløbet er i så fald eksklusiv momsen på elafgiften.

Hvad koster det at oplade elbilen på offentlige ladestandere?

Det er som regel en del dyrere at oplade din elbil på en offentligt tilgængelig ladestander sammenlignet med prisen på en opladning med en ladeboks hjemme. Dog er det stadig i gennemsnit billigere at lade din elbil frem for at tanke en almindelig bil med brændstof.

Prisen for en opladning på en offentlig ladestander varierer meget, men er typisk mellem 3 kr. til 6 kr pr. kWh, alt efter hvor du lader.

Regneeksempel på opladning på offentlig ladestander

Hvis du skal lade et afladt batteri helt op, og din elbil har en batterikapacitet på 65 kW, og elprisen på den offentlige ladestander er 4,5 kr. pr. kWh, kan udregningen for en opladning se således ud:

65 kW x 4,5 kr. = 292,5 kr. for et fuldt opladet batteri.

Du kan købe månedlige abonnementsaftaler hos forskellige ladeoperatører. Når du benytter udbyderens ladestandere, vil du typisk kunne oplade din elbil til en mere fordelagtig pris.

Hvis du primært oplader på farten, kan du vælge et abonnement, hvor du betaler en høj månedlig ydelse, men til gengæld kan lade kvit og frit på ladeoperatørens offentlige ladestandere.

Modtag tilbud på ladestander

Hurtigladning og lynladning er den dyreste ladeløsning

Den dyreste ladeløsning du kan vælge, er at lade din elbil på en hurtiglader eller en lynlader. Selvom det for det meste stadig er billigere sammenlignet med prisen på at tanke en almindelig bil, nærmer omkostningerne sig dem, du kender fra en benzin- eller dieselbil.

kWh-prisen varierer på lynladere og hurtigladere:

  • Normalt ligger prisen omkring 3 kr. til 6 kr. pr. kWh for opladning på hurtiglader.
  • Lynladere er typisk en smule dyrere, hvor prisen kan svinge mellem 4 kr. til 8 kr. pr. kWh.

Regneeksempel på opladning med lynlader

Hvis du skal lade et afladt batteri helt op, og din elbil har en batterikapacitet på 65 kW, og elprisen på lynladeren er 6 kr. pr. kWh, kan udregningen for en opladning se således ud:

65 kW x 6 kr. = 390 kr. for et fuldt opladet batteri.

Når du oplader din elbil på hurtigladere eller lynladere, går det væsentligt hurtigere, end når du lader på en almindelig ladestander. Det er, fordi disse typer ladestandere har DC-strøm (jævnstrøm), som kan lagres direkte i elbilens batteri. En almindelig ladestander har AC-strøm (vekselstrøm), som først skal omdannes gennem elbilens transformer.

Er det muligt at få gratis opladning af elbilen?

Tidligere har det været muligt at oplade elbilen gratis på en række ladestandere rundt omkring i landet. Det har eksempelvis været ved supermarkeder og udvalgte ladestationer, hvor du kunne oplade elbilen gratis, mens du handlede.

Denne ordning er dog efterhånden helt udfaset, og du skal stort set betale for at lade din elbil på alle ladestandere i Danmark i dag.

Få tilbud på en ny ladestander her