Ladestandere til elbiler: Guide til boligforeninger
Flere og flere boligforeninger vælger at etablere ladestandere til deres beboere. Men hvad bør I være opmærksomme på, når I skal beslutte jer for en ladeløsning til boligforeningen?
- Hvad er den billigste ladeløsning for boligforeninger?
- Etablering af ladestandere: Hvor mange skal I bruge?
- Har boligforeningen strøm nok til rådighed?
- Opsætning af ladestandere
- Hvem skal lade på boligforeningens ladestandere?
- Hvor hurtigt skal beboerne lade deres elbiler?
- Sådan sikrer I boligforeningens ladeløsning i fremtiden
- Find den rigtige ladeoperatør til boligforeningens ladestandere
Antallet af elbiler på de danske veje stiger – og det samme gør behovet for at lade sin elbil hjemme. Det er en af grundene til, at flere boligforeninger vælger at installere ladestandere, som beboere kan benytte til at lade deres elbiler.
Behovet, mulighederne og forholdene for etableringen af ladestandere kan være meget forskellige fra boligforening til boligforening.
Det afhænger blandt andet af, om I har fælles parkeringsareal, parkeringskælder, og hvor ladestanderne skal installeres i forhold til elinstallationen.
Det kan muligvis virke uoverskueligt og som et stort projekt for boligforeningen at opsætte ladestandere. Følg guiden her, der tager jer igennem nogle af de vigtigste ting, som er en fordel at overveje, inden I vælger ladeløsning.
Indhent tilbud på lader til elbil nu
Hvad er den billigste ladeløsning for boligforeninger?
Det kan være svært at sige noget helt præcist om hvilken ladeløsning, der er den billigste for boligforeninger. Det afhænger nemlig af forhold, som er meget forskellige fra forening til forening.
Den billigste ladeløsning for boligforeninger er typisk at etablere ladestandere til deling på fælles parkeringsarealer.
Én ladestander kan som regel være nok til at lade to-tre elbiler, da mange elbiler ikke kræver opladning hver eneste dag. Dermed kan boligforeningen spare penge ved at opsætte færre ladestandere.
Find den rette ladeløsning til virksomheden eller boligforeningen
Ladestandere på husmuren eller i en parkeringskælder er for det meste også billigere end fritstående ladestandere på et udendørs parkeringsareal.
Udendørs, fritstående ladestandere kræver nemlig ofte mere gravearbejde og nedlægning af kabler, hvilket kan blive en dyr post i forhold til omkostninger.
Få tilbud på ladestandere til boligforeningen
Etablering af ladestandere: Hvor mange skal I bruge?
Først og fremmest er det en god ide at finde ud af reglerne omkring etableringen af ladestandere. I skal nemlig være opmærksomme på forholdene omkring boligforeningens parkeringsplads.
Der er forskellige regler i forhold til godkendelse fra kommunen alt efter, om I vil opsætte ladestandere på en privat vej, offentlig vej eller privat fællesvej.
Efterfølgende kan det være en fordel at undersøge, hvor stort behovet er for opladning af elbiler i boligforeningen. På den måde kan I få en ide om, hvor mange ladestandere I skal have etableret.
Behovet for ladestandere afhænger selvfølgelig af, hvilke parkeringsforhold boligforeningen har:
- Hvis det drejer sig om et fælles parkeringsareal, kan I eksempelvis opsætte ladestandere, som flere beboere kan deles om. Mange elbiler behøver nemlig ikke oplade hver dag, så der er mulighed for, at boligforeningens elbilejere kan skiftes til at oplade.
- Hvis I derimod har faste, private parkeringspladser i boligforeningen, kan det være nødvendigt at opsætte ladestandere på hver enkelt parkeringsplads, hvor der skal holde en elbil.
Det kan også være, at nogle parkeringspladser kun behøver klargøring, så der kan opsættes en ladestander i fremtiden.
Modtag op til tre tilbud på ladestandere
Har boligforeningen strøm nok til rådighed?
En anden ting, som er en fordel at undersøge, inden I kontakter en ladeoperatør, er forholdene for tilgængelig strøm i boligforeningen.
Måleenhed: Ampere (A) er en måleenhed, der bruges til at måle mængden af elektrisk strøm. Ampere indikerer, hvor meget strøm, der er i dine ledninger og kontakter. Ampere er ikke det samme som volt (V), der er måleenheden for elektrisk spænding. Ampere siger således noget om mængden af strøm, mens volt betegner styrken på strømmen.
Stikkontakter: Stikkontakterne i danske husstande er mærket med 10A, 13A eller 16A, alt efter hvad de skal bruges til. Det indikerer kontaktens maksimale strømbelastning.
Det vil sige: I skal finde ud af, hvor mange ampere der er til rådighed i jeres strømtavler.
Hvis I vurderer, at der ikke er nok ampere i bygningens elinstallationer til etableringen af flere ladestandere, kan I udvide eltavlerne og tilkøbe ekstra ampere.
I skal være opmærksom på, at det kan være en omkostningstung post.
Det kræver typisk også, at I tager kontakt til elselskabet, der leverer strøm til jeres boligforening, for at undersøge mulighederne for tilkøb af ekstra ampere.
Opsætning af ladestandere
Udover at overveje hvor meget strøm, der er tilgængeligt i boligforeningen, bør I undersøge afstanden fra strømtavlerne til parkeringsarealet, hvor ladestanderne skal installeres.
Jo større afstand mellem strømtavler og ladestandere, jo dyrere vil det typisk blive.
Skal I etablere fritstående ladestandere på et udendørs parkeringsareal, vil det oftest også være dyrere, end hvis I skal opsætte ladestandere ved en husmur eller i en parkeringskælder.
Installation af ladestander til virksomheder og boligforeninger
Grunden til det er, at det som regel er dyrere at nedgrave kablerne til fritstående ladestandere sammenlignet med prisen på opsætning af ladeboks på en mur.
Skal ladeløsningen etableres i en parkeringskælder, vil I muligvis kunne nøjes med at føre kablerne fra elinstallationen til ladeboksen gennem kabelkanaler eller andre former for kabelskjulere. I sidste ende er det typisk billigere.
Hvis strømkablerne skal graves ned, påvirker det prisen, hvilket underlag ladestationen skal opsættes på.
Udgifterne til nedgravning af strømkablerne kan nemlig afhænge af, om gravearbejdet skal udføres i eksempelvis asfalt eller jord.
Få flere tilbud på lader til elbil og sammenlign priser
Hvem skal lade på boligforeningens ladestandere?
Er det udelukkende boligforeningens beboere, der skal have mulighed for at oplade deres elbiler på foreningens ladestandere, eller skal de også være tilgængelig for gæsteopladning?
Det kan have betydning for hvilke ladeløsninger, boligforeningen kan få installeret, da ikke alle ladestandere understøtter de samme funktioner.
Derfor er det en fordel at tage stilling til dette, inden I indhenter tilbud fra forskellige ladeoperatører.
Hvis gæster skal have adgang til boligforeningens ladestandere, kan det eksempelvis foregå ved betaling direkte ved ladestanderen. Dermed bliver gæstebrugeren af ladestanderen afregnet for forbruget af el med det samme.
Lastbalancering: Opladning af flere elbil på samme tid
Derudover kan det være en god ide at undersøge, hvordan beboerne skal afregnes for strømforbruget til opladning af deres elbiler.
Det kan eksempelvis ske ved brug af ladebrik. På den måde bliver brugeren af ladestanderen identificeret, inden opladning starter, og kan således efterfølgende blive opkrævet for forbruget af strøm.
Modtag tilbud på ladestandere nu
Hvor hurtigt skal beboerne lade deres elbiler?
Hos flere ladeudbydere kan I vælge mellem AC-ladere og DC-ladere til boligforeningen. Med andre ord kan I vælge mellem almindelige ladestandere og hurtigladere.
Opladning med almindelig ladestander:
- En almindelig ladestander overfører AC-strøm (vekselstrøm) til elbilens batteri. Det er den type strøm, der løber i det danske elnet.
Opladning med hurtiglader:
- En hurtiglader overfører DC-strøm (jævnstrøm) til elbilens batteri. Det er den type strøm, der typisk bruges til batterier.
Forskellen på de to typer af ladestandere er altså den type strøm, som de tilfører til elbilen.
Elbilens batteri bruger DC-strøm. Det betyder, at AC-strømmen fra en almindelig ladestander skal omdannes i elbilens ladeenhed, før det kan lagres i batteriet.
Da hurtigladeren overfører DC-strøm, kan det derimod lagres direkte i elbilens batteri. Det er grunden til, at det går væsentligt hurtigere at oplade med en hurtiglader.
Hvis I overvejer at installere hurtiglader i boligforeningen, skal I være opmærksomme på, at hurtigladere som regel er en del dyrere end almindelige ladestandere.
I skal altså overveje, om det overhovedet er nødvendigt med hurtigladning i en boligforening, hvor elbilerne typisk kan lade over natten.
Indhent tilbud på ladestandere her
Sådan sikrer I boligforeningens ladeløsning i fremtiden
Det kan være en god ide at fremtidssikre foreningens ladeløsning. Det vil sige, at I sørger for, at ladeløsningen kan udvides med flere ladestandere uden de store omkostninger.
Det kan I blandt andet gøre ved at klargøre udtag til ladestandere ved parkeringspladser, som ikke skal have opsat ladestander i forbindelse med den første etablering af ladestandere.
Dermed vil det typisk være nemmere og billigere at udvide ladeløsningen senere, i takt med at behovet for opladning bliver større.
I kan også sørge for, at elinstallationerne kan håndtere yderligere tilslutning af ladestandere. Det kan være nødvendigt at udvide eltavlerne og tilkøbe flere ampere, så I sikrer, at der er strøm nok.
Flere ladeoperatører tilbyder fremtidssikring af ladeløsning eller skalérbare ladeløsninger, hvor en senere udvidelse af ladestationen bliver medtænkt i den oprindelige etablering af ladestandere.
Find den rigtige ladeoperatør til boligforeningens ladestandere
Der findes en lang række af ladeoperatører, der kan levere ladeløsninger til jeres boligforening. Flere og flere udbydere tilbyder pakkeløsninger for boligforeninger.
Det vil sige, at operatøren står for alt lige fra etablering og installation af ladestanderne til den efterfølgende service og drift.
Det er forskelligt, om udbyderne udelukkende tilbyder salg eller leje af ladestanderne – eller om I kan vælge mellem de to løsninger. Nogle ladeudbydere tilbyder desuden abonnementsaftaler og serviceabonnementer.
Der er mange forhold, som har betydning for, hvilken ladeløsning, som passer bedst til jeres boligforening.
Derfor er det altid en god ide at være i kontakt med flere ladeoperatører og høre nærmere om, hvilken ladeløsning de vil anbefale lige præcis til jeres boligforening.
I kan lade udbyderne af ladestandere komme til jer ved at udfylde skemaet. Når I har udfyldt skemaet, får I op til tre gode tilbud på ladestandere til boligforeningen.
Herefter kan I sammenligne tilbuddene og stille spørgsmål til de forskellige ladeoperatører, hvis der er noget, I er i tvivl om. På den måde kan I finde frem til den bedste ladeløsning for jeres boligforening.
I kan også selv undersøge markedet for ladestandere til boligforeninger ved at kigge i oversigten over ladeudbydere i Danmark.