Billede af forretningsmand, der snakker i telefon på en parkeringsplads, mens hans elbil lades op.

Ladestander til erhverv: Guide til virksomheder

Der findes flere forskellige ladeløsninger, når det kommer til opladning af elbiler for erhvervsdrivende.

Få tilbud på ladestandere her

Billede af Anne Cathrine Rask

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Sidst opdateret: 12/12-2023
Oversigt

Som virksomhed kan I vælge mellem en række løsninger hos flere ladeoperatører rundt omkring i landet.

Det er forskelligt fra virksomhed til virksomhed, hvad behovet, mulighederne og forholdene er for etableringen af ladestandere.

Det afhænger blandt andet af jeres parkeringsareal, hvor ladestanderne skal installeres i forhold til elinstallationen og om I parkerer i en parkeringskælder.

Indhent tilbud på lader til elbil

Opsætning af ladestander: Hvad er virksomhedens behov?

Der er flere ting, som I skal tage stilling til i forhold til at opsætte ladestandere ved jeres virksomhed.

Først og fremmest er det en god ide at overveje, hvor stort behovet er for opladning af elbiler.

Eksempelvis kan I stille jer selv disse spørgsmål:

 • Skal alle virksomhedens firmabiler erstattes af elbiler?
 • Vil I tilbyde medarbejdere og gæster mulighed for at oplade deres elbiler?
Læs også

Antallet af ladestandere, som jeres virksomhed har brug for, afhænger selvfølgelig af behovet for opladning.

Hvis I blot vil tilbyde opladning til ansatte og kunder, kan I måske nøjes med en eller to ladestandere. Skal I derimod oplade en større flåde af elbiler, skal I højst sandsynligvis investere i en del flere ladestandere.

Almindelig ladestander eller hurtiglader?

Er det vigtigt for jeres virksomhed, at elbilerne kan lades op hurtigt? Hvis det er tilfældet, kan I lede efter opreatører, der tilbyder løsninger med hurtigladere.

Forskellen på en almindelig ladestander og en hurtiglader er typen af strøm, som de tilfører elbilens batteri:

 • En almindelig ladestander overfører vekselstrøm til elbilen, hvilket også kaldes AC-strøm. Det er den type strøm, som løber i det danske elnet.
 • En lynlader overfører jævnstrøm til elbilen, hvilket kaldes DC-strøm. Det er den type strøm, der typisk bruges til batterier.

Elbilers batteri bruger DC-strøm. Derfor skal strømmen først omdannes fra AC-strøm til DC-strøm i elbilens indbyggede ladeenhed, når du bruger en almindelig ladestander.

Det er ikke nødvendigt, hvis du lader med en hurtiglader. Denne type lader overfører DC-strøm, som kan lagres direkte i elbilens batteri. Derfor går det væsentligt hurtigere at oplade med en hurtiglader.

I skal være opmærksom på, at omkostningerne til hurtigladere er en hel del dyrere end omkostningerne til almindelige ladestandere.

Modtag tilbud på ladestandere nu

Forberedelse til valg af ladeløsning

Når I har afdækket virksomhedens ladebehov, er det en god ide at overveje en række andre forhold, inden I kontakter en ladeoperatør – specielt, hvis I skal have opsat ladestandere til en flåde.

Ved bilflåde drejer det sig blandt andet om følgende:

 • Hvor stort er jeres daglige kørselsbehov?
 • Kører jeres biler lige meget?
 • Hvor mange kilometer tilbagelægger jeres biler om året?
 • Hvor meget brændstof bruger I på et år?
 • Hvor stor skal bilflåden være?
 • Hvor ofte skal elbilerne oplade?
 • Får I brug for flere ladestandere i fremtiden?
 • Kan jeres elinstallation klare tilslutningen af flere ladestandere?

Ved opladning til gæster og medarbejdere handler det blandt andet om følgende:

 • Hvor mange ladestandere vil I have installeret?
 • Hvem skal have adgang til ladestanderne?
 • Skal brugeren betale ved ladestanderen?
 • Får I brug for flere ladestandere i fremtiden?
 • Kan jeres elinstallation klare tilslutningen af flere ladestandere?

Der er altså flere ting, som I skal tage stilling til, når det kommer til opsætningen af ladestandere til jeres virksomhed.

Læs mere

Derfor kan det være en fordel, at I har dannet jer et overblik over ovenstående som den første del af etablering af virksomhedens ladestandere.

Så vil det nemlig typisk være lettere for ladeoperatøren at forholde sig til hvilken ladeløsning, der er smartest til lige præcis jeres virksomhed.

Indhent flere tilbud på ladestandere

Etablering af ladestandere

Når I har fundet ud af, hvor mange ladestandere virksomheden har brug for, kan I begynde at forholde jer til etableringen af ladestationen. Flere operatører tilbyder at stå for denne del af processen.

Det spiller en væsentlig rolle, hvor ladestanderne skal etableres. Udgifterne til opsætning og installation afhænger blandt andet af, hvor meget arbejde det kræver at klargøre ladestanderne.

Læs mere

Hvis der er stor afstand mellem elinstallationen og ladestanderne, vil det som regel blive dyrere at få opsat ladestandere. Det kan nemlig kræve ekstra gravearbejde og kabelføring, hvilket typisk koster mere.

Derudover betyder det også noget, hvilket underlag ladeløsningen skal etableres på. Det påvirker prisen på installationen, om der skal udføres gravearbejde i asfalt, jord eller i et område med græs.

Få flere tilbud på lader til elbilen og sammenlign priser

Pris på ladeboks vs. ladestander

Omkostningerne til etableringen af ladestationen afhænger også af, om jeres virksomhed skal have opsat ladeboks på en husmur eller fritstående ladestandere på en parkeringsplads.

Det vil oftest være den billigste løsning at opsætte ladebokse på en ydermur sammenlignet med prisen på etablering af ladestandere i det fri.

Typisk vil det kræve ekstra arbejde at installere fritstående ladestandere i form af gravearbejde og nedlægning af kabler, hvilket alt sammen påvirker den endelige pris på etableringen af ladestanderne.

Fremtidssikring af virksomhedens ladeløsning

Mange udbydere af ladestandere tilbyder fremtidssikrede ladeløsninger eller skalérbare ladeløsninger til virksomheder.

Det vil sige løsninger, hvor det er muligt at udvide ladestationen med flere ladestandere over tid. Hensigten er, at udvidelsen af ladeløsningen ikke skal blive lige så omkostningstung som etableringen af de første ladestandere.

Det sker blandt andet ved at udføre gravearbejde ved etableringen, så det ikke er nødvendigt at grave igen, hvis jeres virksomhed senere vil udbygge med flere ladestandere.

Man kan også fremtidssikre ladeløsningen ved at sørge for, at elinstallationen kan håndtere yderligere installationer af ladestandere. Det gør man blandt andet ved at sikre, at der er ampere nok til, at flere ladestandere kan få strøm.

Indhent tilbud på en ny ladestandere nu

Vælg den rette ladeoperatør til virksomhedens ladestandere

Der er flere ladeoperatører, der kan levere ladeløsninger til virksomheder.

Det er forskelligt, om udbyderne udelukkende tilbyder salg eller leje af ladestanderne – eller om I frit kan vælge mellem de to løsninger.

Nogle ladeudbydere tilbyder desuden abonnementsaftaler og serviceabonnementer til ladestanderne.

Hos flere operatører kan I vælge en pakkeløsning for virksomhedens ladestandere. Det vil sige, at operatøren tager sig af etableringen og installationen af ladestanderne og efterfølgende står for service og driften af dem.

Som nævnt kan der være stor forskel på, hvor mange ladestandere I skal have installeret afhængigt af jeres virksomheds ladebehov.

Derfor er det en god ide at kontakte operatøren og høre nærmere om, hvilken ladeløsning de vil anbefale til netop jeres virksomhed.

Du kan selv undersøge markedet for ladestandere til virksomheder ved at kigge i oversigten over ladeudbydere i Danmark.

Hvis du hellere vil lade udbyderne af ladestandere komme til dig, kan du udfylde skemaet, og få op til tre gode tilbud på ladestandere til din virksomhed.

Modtag tilbud på ladestandere her