Billede af bil, som er i gang med at blive opladet ved en offentlig ladestander. Opladningen sker uden at have abonnement på opladning.

Opladning af elbil uden abonnement

Hvis du gerne vil oplade din elbil hjemme, skal du typisk tage stilling til, om du vil have en ladeboks med eller uden serviceabonnement.

Modtag tilbud på ladestander her

Billede af Anne Cathrine Rask

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Sidst opdateret: 21/11-2023
Oversigt

Der findes en række ladeløsninger til dig med elbil. Ofte skelner man mellem fire muligheder for opladning af elbil:

  • Opladning hjemme med ladeboks og serviceaftale
  • Opladning hjemme med ladeboks uden serviceaftale
  • Opladning på offentlige ladestandere
  • Opladning via abonnement

Du skal derfor beslutte dig for, om du vil have en ladestander ved din husstand, om du vil have en serviceaftale eller ej, om du udelukkende vil oplade på farten eller om du vil have en aftale hos en ladeoperatør med fri opladning til en fast månedlig ydelse.

Få tilbud på ladestander her

Ladeløsning hjemme med eller uden abonnement

Når det kommer til opladning af din elbil, skal du altså finde ud af, hvilken ladeløsning der er mest fordelagtig for dig. Oftest er den billigste ladeløsning at oplade elbilen hjemme med en ladeboks. Det afhænger dog af visse faktorer blandt andet dit kørselsbehov, din elbil og muligheden for hjemmeopladning.

Læs mere

Hvis du beslutter dig for at installere en ladeboks ved din bolig, skal du tage stilling til, om du vil eje eller leje din ladeboks. I artiklen her kan du læse mere om forskellen på de to muligheder.

Køber du din ladeboks, vil du typisk have mulighed for at vælge, om den skal være med eller uden abonnement på en serviceaftale. Det er forskelligt fra udbyder til udbyder, om de tilbyder serviceabonnementer eller ej.

Lejer du din ladeboks, vil det ofte være sådan, at du enten skal betale for et abonnement på en serviceaftale eller den månedlige ydelse er inklusiv en serviceaftale.

Du skal være opmærksom på, at nogle ladeudbydere kun sælger eller lejer ladebokse inklusiv elaftaler – eller hvor et abonnement på serviceaftalen er betinget af en elaftale.

Indhent tilbud på en ny lader til elbilen her

Hvad er forskellen på ladeabonnement og serviceabonnement?

Det kan være lidt af en jungle at finde ud af de mange begreber og fagord, der findes, når det kommer til elbiler. Der er eksempelvis typisk forskel på, hvad der menes med abonnement i forbindelse med elbiler:

Ladeabonnement: Hos nogle udbydere af ladestandere kan du vælge et ladeabonnement. Du kan altså købe et abonnement til en fast månedlig ydelse, som typisk giver dig fri opladning af din elbil eller opladning til lavere kWh-pris på offentlige ladestandere eller på din ladeboks derhjemme.

Serviceabonnement: Når du køber eller lejer en ladeboks hos en udbyder, kan du ofte vælge, om du også vil tilkøbe en serviceaftale til ladeløsningen. Det månedlige serviceabonnement dækker over en række funktioner og ydelser, som du får gennem abonnementet. Typisk betaler du for dit strømforbrug til opladning gennem din elregning.

Få tilbud på ladestander nu

Opladning med ladeboks uden abonnement

Du kan sagtens vælge en ladeløsning til din bolig uden abonnement på en serviceaftale.

Du skal dog være opmærksom på, at det er meget forskelligt, om ladeudbydere tilbyder serviceabonnementer eller ej:

  • Nogle udbydere sælger kun ladebokse med serviceabonnement.
  • Andre udbydere sælger kun ladeboks uden serviceabonnementer.
  • Til sidst er der udbydere, som både har ladebokse med eller uden serviceabonnementer.

Ofte kan det være lidt kringlet at finde ud af, hvad de forskellige ladeudbydere faktisk tilbyder.

Læs også

Nogle steder kan du eksempelvis vælge en ladeløsning uden abonnement, men som stadig er med en serviceaftale. Det vil typisk betyde, at du kan vælge en ladeboks uden ladeabonnement med fri opladning men med serviceabonnement.

Derfor er det en god ide, at du orienterer dig på markedet for ladestandere, inden du vælger din ladeløsning – især hvis du gerne vil have en ladeboks uden ladeabonnement og uden abonnement på en serviceaftale.

Er det en fordel at lade uden abonnement?

Det er svært at sige, om det bedst kan betale sig at oplade elbilen med eller uden et abonnement på en serviceaftale til din ladeboks. Det afhænger blandt andet af, hvor meget du kører i din elbil, og om du kan få elafgiftsrefusion.

Det er forskelligt, hvad et serviceabonnement koster hos ladeudbyderne, men normalt er prisen omkring 50-150 kr. om måneden.

Kører du under 5.000 km. årligt i din elbil? Da er det ikke sikkert, at udgiften til serviceabonnement kan betale sig. I det tilfælde vil dit ladebehov og omkostningerne til opladning nemlig højst sandsynligvis være meget lave.

Modtag flere tilbud på ladestandere her

Opladning uden abonnement og refusion af elafgift

Du kan få refusion af elafgiften for den strøm, du bruger på at oplade din elbil hjemme. Dét er en af fordelene ved at have et serviceabonnement. Det vil sige, at det ikke er muligt for dig, hvis du undlader at tegne en serviceaftale hos din ladeudbyder.

Du kan ikke få refusion af elafgiften for strømmen til opladning af elbilen, hvis du i forvejen får elafgiftsrefusion på grund af eksempelvis elopvarmet bolig eller et solcelleanlæg. Du kan nemlig kun få refunderet elafgift for ét forhold.

Læs mere

Dermed kan det være, at udgiften til et serviceabonnement ikke kan betale sig, når du ikke kan drage nytte af fordelen ved refusion af elafgift, som et abonnement på en serviceaftale giver.

Dog skal du være bevidst om, at hvis du fravælger et abonnement på en serviceaftale, skal du selv stå for vedligeholdelse og service af din ladeboks. Disse ydelser indgår nemlig typisk i et serviceabonnement.

Kan man oplade på offentlige ladestandere uden abonnement?

Det kræver ikke et ladeabonnement at oplade din elbil på en offentlig ladestander. Du kan nemt lade på mange ladestandere rundt omkring i landet uden et abonnement.

Betalingen for opladningen sker ofte direkte ved ladestanderen via operatørens digitale platform, en ladebrik eller med betalingskort ved ladestanderen.

Det kan dog være dyrere for dig at oplade på offentligt tilgængelige ladestandere uden et ladeabonnement hos en udbyder.

Hvis du har et abonnement hos en ladeoperatør, kan du benytte en lang række ladestandere i hele landet. Siden 2021 har mange af ladeoperatørerne nemlig åbnet deres netværk, så det er muligt at benytte ladestanderne uden abonnement til den pågældende operatør.

Du kan læse mere om brancheaftalen og det offentlige ladenetværk i Danmark på Dansk E-mobilitets hjemmeside.

Indhent tilbud på ladestander nu

Hvad er opladning med et ladeabonnement?

Et ladeabonnement er en aftale, som du indgår med en specifik ladeoperatør.

Hvis du kører meget og primært oplader på offentlige ladestandere, kan det godt være en fordel med et abonnement med fri opladning til en fast månedlig ydelse.

Det kan også være, at du kun kan oplade din elbil på offentlige ladestander, fordi du ikke kan installere en ladeboks ved din bolig. I sådan et tilfælde kan det også være en god ide at undersøge muligheder og priser på månedlige ladeabonnementer.

Ladeabonnementer svinger i pris, men koster typisk omkring 700-800 kr. om måneden. Det vil sige, at den månedlige udgift til hjemmeopladning eller opladning på offentlige ladestandere skal overstige beløbet, før det er fordelagtigt for dig.

Med et ladeabonnement binder du dig til en fast pris hver måned, der ikke varierer, uanset om elpriserne eksempelvis falder.

Få tilbud på lader til elbil her