Billede af kvinde, som er i gang med at oplade sin elbil ved en rasteplads, mens hun snakker i telefon og drikker en kop kaffe.

Sådan lader du din elbil: Ladestander hjemme eller på farten

Hvis du ejer en elbil eller overvejer at købe en, må du også overveje, hvordan du vil lade din elbil. Her er alt, du bør vide om forskellige ladeløsninger – både opladning af elbil hjemme og på farten.

Modtag tilbud på ladestander

Billede af Anne Cathrine Rask

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Sidst opdateret: 08/11-2023
Oversigt

Ligesom du tanker en almindelig bil med diesel eller benzin, må du også tanke din elbil med strøm for, at den kan køre.

Det vil altså sige, at din elbil skal oplades med strøm fra en ladestander eller en ladeboks. Der findes flere forskellige ladeløsninger, som du kan bruge til at oplade din elbil, men de to mest almindelige er:

  • Opladning med ladestander eller ladeboks hjemme.
  • Opladning med offentlige ladestandere.

Få tilbud på ladestandere

Forskellen på ladestander og ladeboks

Først og fremmest er det nyttigt at vide, at der ikke er den store forskel på en ladestander eller en ladeboks. På en ladestander sidder ladeløsningen fastmonteret på en pæl eller en fod, hvorimod en ladeboks er en boks, som fastgøres på en væg.

Valget mellem en ladestander eller en ladeboks afhænger typisk af, hvilke muligheder du har for opsætning af ladeløsningen derhjemme og hvilke ladeløsninger, som ladeudbyderen tilbyder.

Ofte vælger man en ladeboks, hvis parkeringen er op af en husmur eller garage og en ladestander, hvis ladeløsningen skal være fritstående.

Mange offentlige ladestationer er udstyret med ladestandere frem for ladebokse. Offentligt tilgængelige ladestandere opsættes som regel på større parkeringsarealer, hvor ladeløsningen skal være fritstående.

Indhent tilbud på en ny lader til din elbil

Opladning af elbil hjemme

Hvis du gerne vil have muligheden og friheden i at kunne oplade din elbil derhjemme, skal du have opsat en ladeboks ved din bolig.

Læs mere

Du kan nemlig ikke bare oplade din elbil gennem dine almindelige husholdningsstikkontakter. Det kræver en separat elinstallation og en ladestander eller ladeboks, der skal monteres af en autoriseret elinstallatør.

Du kan dog i nødstilfælde oplade din elbil via en husholdningsstikkontakt. Denne type opladning må dog aldrig bruges som daglig ladeløsning ifølge Sikkerhedsstyrelsen.

Skal du leje eller eje din ladeboks?

Inden du skal have opsat din ladeboks derhjemme, skal du tage stilling til, om du vil købe en ladeboks, som du ejer eller leje en gennem en udbyder af ladestandere.

I Danmark findes der en lang række ladeudbydere. Flere og flere elselskaber er begyndt at tilbyde salg og leje af ladestander. Dertil findes der flere virksomheder, som udelukkende udbyder ladestandere og ladeudstyr.

Du skal være opmærksom på, at du kun kan leje eller købe en ladeboks hos nogle elselskaber, hvis du også vælger en elaftale gennem dem.

Hvilken ladeløsning, der passer bedst til dig, afhænger blandt andet af din økonomi. En af forskellene på de to ladeløsninger er nemlig oprettelsesprisen og den efterfølgende månedlig ydelse.

Modtag tilbud på ladestander

Leje af ladestander til elbil:

  • Hvis du vælger at leje en ladeboks, betaler du typisk en lavere oprettelsespris end ved køb af en ladeboks.
  • Derudover skal du betale et månedligt lejeabonnement til udbyderen. Flere udbydere af ladestandere tilbyder desuden serviceabonnementer – og ofte betaler du en samlet pris for service og leje.
  • Vælger du en serviceaftale hos din udbyder, kan du som regel få refusion af elafgiften. Det vil sige, at du kan få refunderet dele af elafgiften, for den mængde strøm som du bruger til at oplade din elbil derhjemme. Det er dog kun muligt, hvis du ikke i forvejen får refunderet elafgiften på grund af eksempelvis en varmepumpe eller et solcelleanlæg.

Køb af ladestander til elbil:

  • Vælger du at købe og dermed eje din egen ladeboks, er prisen for oprettelse for det meste dyrere sammenlignet med prisen på at leje en ladeboks.
  • Dog skal du ikke betale et månedligt abonnement til udbyderen – medmindre du vælger at købe et serviceabonnement hos din udbyder.
  • Hvis du køber et månedligt serviceabonnement, kan du typisk få elafgiftsrefusion. Dermed kan du få refusion af dele af elafgiften for den strøm, som du bruger på opladning af elbilen. Dog skal du være opmærksom på, at du ikke kan få refusion, hvis du i forvejen får refunderet elafgiften eksempelvis på grund af elopvarmet bolig.

Du kan selv undersøge markedet for ladeløsninger og læse mere om de forskellige udbydere af ladestandere i oversigten over ladeudbydere i Danmark.

Få tilbud på ladestander her

Installation af ladeboks hjemme

Når du har valgt, om du skal eje eller leje ladeboksen, skal den installeres ved din husstand.

Du må ikke selv installere ladeboksen, da det blandt andet kræver en separat sikringsgruppe i eltavlen og en fejlstrømsafbryder. Dermed skal en autoriseret elektriker stå for installationen af ladeboksen.

Læs også

Mange ladeudbydere inkluderer en standardinstallation af ladeboksen, når du køber eller lejer en ladeboks. Dog skal du selv sørge for at kontakte en elinstallatør i nogle tilfælde.

Du skal være opmærksom på, at blandt andet gravearbejde, længere kabler, etablering af jordspyd til jordforbindelse og udvidelse af eltavlen typisk ikke er med i standardinstallation af ladestandere.

Opladning af elbil på farten

Hvis du ikke vil have en ladeboks derhjemme, kan du benytte de offentligt tilgængelige ladestander, som er placeret rundt omkring i hele landet.

Der er efterhånden et stort ladenetværk i Danmark med mange ladestationer, som du både kan finde i byer og langs motorvejene.

Læs mere

Det gør det nemt for dig, der ikke vil have en ladestander derhjemme, men kun lade ude.

Du kan selvfølgelig også benytte de offentlige ladestandere, selvom du har en ladeboks derhjemme. Du har frit valg af ladeoperatør. Det betyder, at du kan oplade din elbil på de fleste offentlige ladestander – uanset hvilken udbyder du bruger til din private ladestander derhjemme.

Indhent tilbud på en ny ladestander

Opladning hos ladeoperatører i hele landet

Ved et af landets mange ladestationer kan du oplade din elbil. Du betaler for opladningen enten gennem ladeoperatørens digitale platform, med en ladebrik eller direkte ved ladestanderen med et betalingskort.

Du vil typisk betale for den mængde strøm, du bruger, og et tillæg pr. kWh eller et startgebyr. Priserne på offentlige ladestandere kan variere fra time til time og afhænger ofte af udviklingen på elmarkedet.

Nogle ladeoperatører tilbyder også abonnementer til dig, der kun vil benytte offentligt tilgængelige ladestandere. Du kan vælge mellem at betale en lavere månedlig ydelse til udbyderen, hvor du kan lade på netværket til en fordelagtig pris, eller du kan vælge et højere månedligt abonnement, hvor du kan lade alt det, du vil.

Derudover tilbyder nogle ladeoperatører et ladeabonnement, hvor de en gang om måneden sender dig én samlet regning på dit totale forbrug af strøm til opladning af din elbil.

Modtag tilbud på ladestandere

Fælles ladenetværk i Danmark

Siden 2021 er du ikke længere låst til én ladeoperatør, hvis du vil oplade din elbil, når du er ude og køre.

Læs også

Der er nemlig indgået en brancheaftale, som betyder, at størstedelen af de danske ladeoperatører har åbnet deres ladestandere for de andre ladeoperatørers kunder.

Ladeprisen varierer og bliver fastsat på baggrund af en roaming-takst.

Det fælles ladenetværk betyder, at du ikke behøver at være medlem hos flere forskellige ladeoperatører for at oplade din elbil på farten.

Opladning hos private ladestandere

Udover de offentlige tilgængelige ladestationer kan du også oplade din elbil på private virksomheders ladestandere. Virksomheder og boligforeninger kan nemlig åbne deres ladestandere op, så alle elbiler kan lade på dem.

Du skal være opmærksom på, at virksomheder kan åbne deres ladestandere op for offentligheden på bestemte tidspunkter i løbet af dagen. Du skal derfor altid tjekke op på, om ladestanderen er åben for dig.

Du kan se, hvilke ladestander du kan bruge, og hvornår du kan bruge dem på en række digitale platforme med eRoaming ladenetværk som Northe, Monta og Spirii.

Hurtigladere og lynladere på ladestationer

På mange af de offentlige tilgængelige ladestationer rundt omkring i Danmark kan du oplade din elbil på hurtigladere eller lynladere.

Disse typer ladeløsninger er væsentligt hurtigere end den type opladning, som almindelige ladestandere kan tilbyde. Grunden til det er, at laderne har DC-strøm (jævnstrøm), som kan lagres direkte i elbilens batteri. En normal ladestander har AC-strøm (vekselstrøm), som først skal omdannes til DC gennem bilens transformer.

Lynladerne finder du typisk i større byer, ved trafikale knudepunkter og langs motorvejen. Hurtigladerne er typisk tilgængelige lidt flere steder, da de også er at finde på tankstationer, større parkeringspladser, indkøbscentre.

Indhent tilbud på en ny lader til elbilen her